donderdag 30 oktober 2008

maandag 20 oktober 2008

Zjeu de boeluh in het park

Zin in actie, in het park? Op leeftijd? No sweat!
In het park in Eindhoven zijn er genoeg dingen te doen voor de senioren van vandaag. Wij hebben het gezien tijdens ons observerend onderzoek in het park.
Wat doen senioren nu in het park tijdens hun potje jeu de boules? Hoe gaan ze met elkaar om? En hoe gaan ze met anderen in het park om? Met deze vragen zijn we naar het park gegaan om te kijken naar een groep senioren die net bezig zijn met een potje jeu de boules. Het is donderdagmiddag 14.00 uur, het zonnetje schijnt in het Eindhoven stadspark. Aan de hand van onze observaties willen wij een antwoord vinden op onze onderzoeksvraag:
“Hoe is het gedrag van een groep senioren tijdens een middag jeu de boules in het park?”

Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden, hebben we de volgende deelvragen opgesteld:
Deelvraag 1: Hoe is de groepsdynamica van de senioren?
Deelvraag 2: Hoe is de interactie met voorbijgangers?


Wanneer wij arriveren, zijn de senioren al begonnen aan hun spel jeu de boules op de aangelegde jeu de boules baan in het park. Vanaf onze observatieplek, het picknickleed, kunnen we de groep senioren goed in de gaten houden. De groep bestaat uit een gemengd gezelschap van 5 mannen en 2 vrouwen. Uit vooronderzoek weten we dat de senioren vaker in het park samenkomen. Ze zijn met pensioen en vullen hun tijd met eigen bezigheden waaronder Jeu de boules spelen in het park met vrienden en bekenden. Iedereen van de groep is betrokken bij het spel, het zij dat ze meedoen of toekijken.

Groepsdynamica

De groep senioren is compleet gefocust op hun spel jeu de boules en op elkaar. Aan het einde van elke ronde loopt de hele groep naar het einde van de baan om te kijken wie er het beste resultaat heeft geboekt. Maar er worden geen duidelijke scores van de spelers bijgehouden. De beste speler van die ronde krijgt een hand van de andere spelers waarna ze verder gaan met de volgende ronde. Ze zijn rustig en ontspannen. Onderling praten de senioren met elkaar over de geworpen ballen die zo dicht bij het kleine balletje moeten worden geworpen. Tijdens het gooien worden de spelers op verschillende manieren aangemoedigd. Ze maken gebruik van positieve kreten als “kom op” of “goed gedaan”. Er worden schouderklopjes gegeven en voor elkaar geklapt na een goede prestatie. Ook worden er aan elkaar tips gegeven om hun spel te verbeteren. Er wordt gelachen op de baan en naarmate de senioren aan het jeu de boulen zijn, neemt hun stemvolume toe. Eén van de senioren mannen die niet met het spel meedoet, draagt een bal met een lijn eraan. Hiermee meet hij na elke ronde de afstanden van de geworpen ballen ten opzichte van het kleine balletje. Deze bal wordt gedurende het spel niet verwisseld.

Interactie met voorbijgangers

In een openbare gelegenheid als het park zijn er verschillende mensen te vinden. Naast het gedrag van de senioren onderling waren we ook nieuwsgierig naar hoe hun interactie met de voorbijgangers was. Vlak naast de jeu de boules baan loopt een pad waar tijdens deze middag verschillende voorbijgangers langskomen. Lopend, fietsend en ook met de kinderwagen. Bij de kinderwagen is er duidelijk sprake van interactie. De kinderwagen stopt even bij de jeu de boules baan en de bijbehorende man en vrouw, een stel van in de dertig, maken een praatje met de senioren aan de kant van het pad. Er wordt gepraat en gelachen naar de kinderwagen. Na enkele minuten stilstaan bij de jeu de boules baan, vertrekt de kinderwagen weer op het pad en de senioren zwaaien ze na. Er komen ook fietsers langs. Van verschillende leeftijden. De senioren groeten de voorbijgaande fietsers die ze toevallig opmerken. Ze zijn namelijk helemaal gefocust op het jeu de boulen en laten zich niet afleiden door wat er om hen heen gebeurt. De meeste fietsers werpen een blik op het spel en naar de senioren en fietsen vervolgens rustig verder. Een enkele senioren man op de fiets stopt bij de jeu de boules baan en maakt gebruik van de bankjes gelegen aan de baan. Hij groet de senioren en hij wordt vriendelijk terug gegroet. Hij maakt een kort praatje met een andere senioren man op de baan en aanschouwt hun spel voor ongeveer een kwartier lang. Vervolgens nemen de senioren afscheid van deze man met ‘hou doe’ en zetten ze het jeu de boulen ongestoord door.

Wanneer een groep senioren voorbij wandelt, is er opvallend weinig interactie tussen deze groep en de senioren die aan het jeu de boulen zijn. Er is minimaal tot geen contact. De voorbijgaande senioren lijken met een rondleiding bezig te zijn, omdat ze enkele meters verderop bij de volière stilstaan en er iets door één enkel iemand wordt verteld. De senioren op de baan zijn nog altijd met hun spel jeu de boules bezig.

Conclusie
Aan de hand van onze observaties naar de senioren tijdens een middag jeu de boules in het park geven wij een antwoord op onze onderzoeksvraag:
“Hoe is het gedrag van een groep senioren tijdens een middag jeu de boules in het park?”
De groep senioren is tijdens het jeu de boulen helemaal gefocust op hun spel en op elkaar. Iedereen is bij het spel betrokken en de spelers moedigen elkaar aan. De senioren klappen voor elkaar en geven elkaar schouderklopjes. Er wordt samen gelachen en met een hoge stemvolume gesproken. Voorbijgangers die door de senioren worden opgemerkt, worden op dat moment gegroet waarna ze vervolgens het jeu de boulen continueren.

Vals beeld opdracht

Oost-Europeanen komen naar het westen, samen komen we er uit.
Oirschot - Op het afgelopen congres over de Oost-Europese emigranten en de ontwikkelingen daar rondom was er veel aandacht voor de doelgroep. Studenten, gemeenteleden, bedrijfspersoneel, contactpersonen, gastsprekers waren allen bijeen gekomen in het gemeentehuis van Oirschot om te praten. Helaas was er van onze Oost-Europese vrienden niemand aanwezig om het mee te krijgen.

Het congres werd begonnen met een inleidend welkoms woord door de burgemeester van Oirschot. Hij hoopte op een vruchtbare middag waarin we vooral veel informatie en meningen konden delen en opdoen. Informatie uitwisselen was de hoofdmoot van de middag. Een aantal presentaties van verschillende gastsprekers konden beginnen. Het publiek mocht natuurlijk ook zelf mee doen. En wel via stemkastjes die we konden gebruiken voor de stellingen. Deze stellingen waren goed voorbereid en helder geformuleerd. Na iedere stemming werd de uitslag bekend gemaakt hoe de zaal ervoor stond.

We werden eerst bijgepraat over de Polen, middels een duidelijke presentatie over de mensen, het land en de cultuur. Ook werden we op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen in het woon en werkverkeer. De presentatie “retourtje Polen” was informatief, samenvattend en verhelderend.

De volgende spreker was ging verder in op de rechten, gevolgen en ontwikkelingen van deze nieuwe medewerkers en buren. Wat moeten de werkgevers en huisbazen allemaal weten, regelen, voorzien en vooral verwachten van deze nieuwe arbeiders. In het werk zouden we vooral de arbeiders moeten verwelkomen, ervoor zorgen dat ze net als de andere arbeiders ideale arbeidsomstandigheden kunnen genieten. In de woonvoorziening moeten we evenzo voor onze oosterburen tegemoet komen. Betere en duidelijkere afspraken met werk zou ook voor de woonvoorziening gunstiger zijn. De media zou ook kunnen bijdragen in de ontwikkelingen van het integreren van deze nieuwe arbeiders in woonwijken.

In welke sectoren moeten we allemaal deze nieuwe mensen verwachten. Op scholen, in de groensector, in de winkelstraten, in de woonwijken met buurthuizen. We moeten samen communiceren en elkaar leren kennen is wel de lering die we kunnen trekken na de middag goed geluisterd te hebben. Wederom werd onze mening als publiek gepeild met de stellingen.

Het was wel jammer dat er niet echt gedebatteerd kon worden, naast de studievertegenwoordiger, gemeentevertegenwoordiger en werkvertegenwoordigster, met een geëmigreerde Pool of Roemeen. Er werden goede vragen gesteld en ook gepraat over de invalshoeken die werden vertegenwoordigd. Wat zijn de eigen ervaringen met de Oost-Europeanen in woonwijken, op werk, op sociaal-cultureel niveau.
Over het algemeen waren er geen negatieve meningen in het publiek bij de afronding. Ze komen eraan en wij zullen ze moeten opvangen, samen zullen we er wel uit komen.

zondag 19 oktober 2008

Herfstvakantie; rust of feest?

Week 42: Herfstvakantie
Vrij van school om ff bij te komen van de hectiek van lessen, colleges en opdrachten. Tijd om de literatuur bij te lezen...
Nou echt bijlezen is er jammerlijk niet heel veel gebeurd. (wel meerdere pogingen tot) Waarschijnlijk dat de drang spontaan zal ontstaan wanneer er in mijn agenda TOETS!! verschijnt waar mijn oog op valt.

Zelfs vóór dat de vakantie begon moest ik em al indelen in mijn agenda:
- Beginnend met m'n werk; die wil mij graag veel en vaak aan uurtjes helpt.
- Een übergaaf optreden van William Wixley in Den Bosch vrijdag
- Met vrienden op de bank, zoals het hoort,
de Nederlandse Boys o.l.v Bertje kijken.
- Een dagje Deventer met San ;-)
- Een dagje toegeven aan de verkoudheid.
- Een doorloop van Radicaal, die voorts omgedoopt is tot ©Me, Expressive movements (lees: See Me, Come of Copyright Me)
- Een Bruiloft in Oosterbeek, It Was Great, houd ik wel van.
- Een Impactfeestje met de vrijwilligers, *Oef* gratis drank
- Een neefje die 8 jaartjes is geworden.
- Oja, bijna vergeten, school opdrachten/artikelen/interview (thnx to Jeffrey)

Ach de vakantie is weer voorbij en m'n normale weken kunnen weer beginnen. Zonder drukte, ziekte, stress of NS vertragingen.
In de planning: 2 jongeren weekenden, een try-out & week uitvoeringen van ©me, Switchlab, Bassie op bezoek, Bassen voor Interteen, Kerst, een btje uitrusten en uitzieken misschien? Hoezo kan ik niet plannen?

woensdag 8 oktober 2008

Beeldtaal - 1 Min Movie

Dutch Culture! De opdracht van beeldtaal om een 1 minuut filmpje te schieten over de nederlandse cultuur. Ter inspiratie van de Becoming Dutch tentoonstelling in het van Abbe museum; Kenmerken van de nederlandse cultuur die we hebben gepakt en een spoof op hebben gemaakt: Drugs en Kaas!

Prima feedback en beoordeling; 8,5 Credits 2 Tony ;)